Despre semiconductoare

Despre semiconductoare

Tranzistoarele, diodele, LEDurile, circuitele integrate, precum si multe alte dispozitive electronice folosesc materiale semiconductoare,in loc de materiale pur conductoare.
Un semiconductor este un material ce are si proprietati de izolator si proprietati de conductor (siliciul spre exemplu).

Siliciul (sau siliconul, cum ii spun americanii) este un element destul de “calumea”, de aceea s-a dat numele unei intregi vai dupa el : Silicon Valley.

silicon valley

In stare pura siliciul conduce curent electric foarte slab. Daca ii adugam si alte elemente straine, cum ar fi Bor sau Fosfor, atunci siliciul va conduce. Cand adugam Fosfor, spunem ca siliciul devine un semiconductor de tip n. Cand adaugam Bor, acesta devine un semiconductor de tip p. Un semiconductor de tip n are mai multi electroni decat un semiconductor pur si un semiconductor de tip p are mai putini electroni decat un semiconductor pur.

Semiconductoare in jonctiuni

Cand regiunile din siliciu imbogatite cu Bor si cu Fosfor sunt una langa alta spunem ca avem o jonctiune pn.
Curentul trece intr-o singura directie intr-o astfel de jonctiune.

Diodele, componente electronice ce pot converti curentul alternativ in curent continuu, limitand curgerea curentului la o singura directie, sunt exemplul perfect de componenta pe baza unei jonctiuni pn.

diode

O jonctiune pn genereaza curent atunci cand este expusa la lumina. Acest proces este folosit in producerea celulelor solare.
Pe de cealalta parte, cand dam curent unei jonctiuni pn, aceasta produce lumina. Si astfel avem LED-urile (light emitting diodes).

leduri

Tranzistorii folosesc jonctiuni cu 3 zone adiacente care contin elemente dopante.
De exemplu, o regiune cu fosfor, alta cu bor si o a treia cu fosfor. Rezulta o jonctiune de tip npn. Intr-un tranzistor aplicam curent in mijlocul celor 3 regiuni (baza) lucru ce permite trecerea curentului prin el.

tranzistor

Majoritatea proiectelor ce se pot contrui in electronica folosesc astfel de componente semiconductoare (tranzistori, diode si circuite integrate). Semiconductoarele au facut posibila integrarea deviceurilor ce le folosim in viata de zi cu zi in module cat mai mici ca dimensiune.

Citeste mai multe despre:

Tu ce crezi despre asta?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s