Componentele electronice – unde le punem?

E timpul sa trecem sa analizam componentele electronice daca vrem sa aprofundam cat mai mult electronica pentru incepatori.

Componentele electronice

Unde le punem? Unde se potrivesc ele?

Stimc a le folosim pentru a controla flowul de electricitate.

De exemplu, folosim un dimmer pentru a regla luminozitatea unui bec.

componentele electronice dimmer

Cu ajutorul electricitatii alimentam componentele electronice si facem ca difuzoarele sa scoata sunet de exemplu.

Alte componente electronice, cum ar fi senzorii, detecteaza ceva (lumina , caldura etc) si genereaza la randul lor un curent care poate declansa o alarma, spre exemplu.

Exista la ora actuala o multitudine de siteuri de unde poti cumpara astfel de componente.

Vezi aici o lista cu componentele electronice de la farnell.

Controlul electricitatii

Spuneam ca componentele electronice controleaza cursul electricitatii. Avem un switch conectat prin fire conductoare la un bec. Prin actionarea acestui switch putem face ca becul sa fie aprins sau stins. Cand vrem sa stingem becul, switchul pur si simplu face o intrerupere in circuitul prin care electricitatea curge spre bec.

Alte componente pe care le folosim pentru aceste procese sunt rezistentele, condensatoarele, diodele sau tranzistorii. Detalii despre acestea aflam in capitolele viitoare din Electronica pentru incepatori.

Circuitele integrate – un domeniu ce nu il putem lasa pe dinafara cand descriem componentele electronice.

Acestea sunt componente mai complexe, care contin nenumarate componente in miniatura (rezistente, tranzistori sau diode). Sunt de dimensiuni destul de reduse.

componentele electronice, circuite integrate

Un amplificator audio este un astfel de exemplu de circuit integrat. Aceste amplificatoare se folosesc pentru cresterea puterii unui semnal audio. Putem avea semnalul generat de un microfon, trecut (amplificat) printr-un astfel de amplificator audio si transferat unui difuzor.

Alte tipuri de astfeld e circuite integrate sunt microcontrollerele. Acestea le putem programa sa controleze tot felul de aplicatii si chiar roboti.

Urmatoarea lectie este o scurta introducere in senzori.

Tu ce crezi despre asta?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.