Prizele

prizele

Cand conectezi un bec in priza din perete, folosesti electricitate ce provine de la o centrala de productie (centrala electrica). Acea centrala electrica poate fi aflata la un baraj sau daca produce electricitate folosind energia nucleara – la o centrala nucleara. Sau mai poate fi una ce are la baza carbunele sau gazul. Datorita modului in care se produce electricitatea la o centrala electrica, directia in care curg electronii se schimba de 100 de ori pe secunda, facand o intoarcere completa de 50 de ori pe secunda. Acest tip de curent electric ce isi schimba directia se numeste curent alternativ.

Cand schimbarea flowului de electroni face o bucla completa, se numeste un ciclu. Numarul de cicluri pe secunde in curentul alternativ se masoara in Hertzi, abreviat Hz. In unele tari ca Statele Unite ale Americii, de exemplu, frecventa este de 60 Hz, ceea ce inseamna ca cursul electronilor se schimba de 120 de ori pe secunda.

Electricitatea generata de centralele electrice aflate la baraje, sau hidrocentrale, folosesc apa pentru a invarti o bobina aflata intr-un magnet de dimensiuni uriase. Una din proprietatile magnetilor si a firelor (conductoare) este ca : daca miscam un fir in apropierea uni magnet, se induce in acel fir un flow de electroni. Prima data, magnetul face ca electronii sa se deplaseze intr-o directie, dupa care, cand bucla firului este rotita la 180 de grade, magnetul trage electronii in cealalta directie. Aceasta rotatie creeaza curentul alternativ.

Sa bagi un cordon intr-o priza suna destul de usor, dar ai nevoie de curent continuu pentru majoritatea proiectelor electronice. Daca folosesti prizele pentru a alimenta electric proiectele la care lucrezi, e necesar sa convertesti curentul din alternativ in continuu. Poti efectua aceasta conversie cu ceva numit “sursa de alimentare”. Gandestete la ea ca la un incarcator pe care il folosesti pentru telefonul tau mobil; acela este un mic dispozitiv care converteste curentul alternativ in continuu , care este mai apoi folosit de bateria telefonului pentru a se reincarca.

Incarcator de urgenta Serioux PowerBank Tableta/Telefon, 5600mAh, 8 Conectori, Lanterna, Negru

Incarcator de urgenta Serioux PowerBank Tableta/Telefon, 5600mAh, 8 Conectori, Lanterna, Negru

Si din nou, nu uita : SIGURANTA VINE PRIMA !

Cand ai de a face doar cu curent continuu, e ca si cand te-ai juca cu pisica…dar cand ai in calcul curent alternativ, e ca si cand te-ai juca cu tigrul.

Advertisements

Tu ce crezi despre asta?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.