O combinatie interesanta: electroni, conductori si tensiune

Electronica pentru incepatori

O combinatie interesanta: electroni, conductori si tensiune


Curentul conventional si curentul real

In trecut oamenii de stiinta credeau ca curentul electric este deplasarea sarcinilor pozitive. Astfel ei descriau curentul electric ca miscarea sarcinilor pozitive de la un potential pozitiv la unul negativ. Mai tarziu, cand au aflat mai multe despre electroni si-au dat seama ca este invers: intr-un fir conductor electronii se deplaseaza de la negativ spre pozitiv.
Si astazi se mai foloseste in analizele diagramelor electrice conventia originala (de la plus la minus), dar toti stiu ca in realitate electronii “curg” invers.

Electroni, conductori si tensiune

Ai un fir conductor si ii legi un capat la terminalul pozitiv de la o baterie, iar celalalt fir il legi la terminalul negativ al bateriei. Rezulta ca electronii vor circula de la negativ la pozitiv prin fir. Rezulta curentul electric.

Cand combinam aceste 3 elemente : electroni, fire conductoare, si tensiune, obtinem curent electric intr-o forma in care suntem capabili sa o folosim.

Ca sa intelegem mai bine cum influenteaza tensiunea , curentul electric printr-un fir conductor, o sa facem o analogie la cum presiunea apei intr-o conducta si diametrul conductei afecteaza cursul apei prin ea.
– Marind presiunea apei, facem ca o cantitate mai mare de apa sa curga prin conducta. La fel, daca crestem tensiunea , mai multi electroni se vor deplasa printr-un fir si vom avea un curent electric mai mare.
– O teava cu diametru mai mare permite unei cantitati mai mari de apa sa curga prin conducta si tot asa un fir cu un diametru mai mare , permite mai multor electroni sa treaca prin el.

Citeste in continuare : De unde facem rost de electricitate?

Advertisements

Tu ce crezi despre asta?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.