Laserul

Introducere…

Trăim într-o lume plină de lumină. Datorită luminii avem posibilitatea să observăm ce ne înconjoară, să explorăm natura, lumea.

Sursa noastră principală de lumina este Soarele. Pentru perioada dintre apus şi răsărit omul şi-a creat însă, de-a lungul timpului, diferite surse artificiale de lumină: opaiţul, lumânarea, lampa cu gaz, becul electric, lămpile cu vapori metalici etc. Astăzi, sursele moderne de lumină se întalnesc peste tot: în uzine sau laboratoare, pe stradă sau în magazine, la cinematograf sau la televizor ş.a.m.d.

Laserul este un dispozitiv optic care generează un fascicul coerent de lumină.

Fasciculele laser au mai multe proprietăţi care le diferenţiază de lumina incoerentă produsă de exemplu de Soare sau de becul cu incandescenţă:

 

  • monocromaticitate — un spectru în general foarte îngust de lungimi de undă;
  • direcţionalitate — proprietatea de a se propaga pe distanţe mari cu o divergenţă foarte mică şi, ca urmare, capacitatea de a fi focalizate pe o arie foarte mică;
  • intensitate — unii laseri sunt suficient de puternici pentru a fi folosiţi la tăierea metalelor.

La origine termenul laser este acronimul LASER format în limba engleză de la denumirea light amplification by stimulated emission of radiation (amplificare a luminii prin stimularea emisiunii radiaţiei), denumire construită pe modelul termenului maser care înseamnă un dispozitiv similar, funcţionând în domeniul microundelor.

În limba română forma de plural recomandată de dicţionare este lasere; cercetătorii implicaţi în acest domeniu preferă însă pluralul laseri.

Advertisements

Tu ce crezi despre asta?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.