Electronica pentru incepatori – De la electroni la electronica

De la electroni la electronica

Cand bagi in priza dimineata filtrul de cafea, folosesti electricitate. Cand pornesti televizorul sa revizionezi episodul 47 din :”Neveste disperate” – folosesti electricitate.

Ce este electricitatea?

Ca multe lucruri in viata, electricitatea este un lucru destul de complex. Sunt multe conditii ce trebuie puse laolalta pentru a alimenta electric un dispozitiv.

Deci iei un electron…

structura atomului, electroni

Electronii sunt unele dintre blocurile constructive ale naturii inconjuratoare. Electronii sunt prieteni cu alt tip de astfel de elemente constructive, numit protoni. Electronii si protonii sunt extrem de mici si se gasesc in…tot. Un fir de praf contine milioane de protoni si electroni, deci iti imaginezi cati se gasesc in Monica Anghel.

Electronii si protonii au sarcini electrice egale dar de semn contrar. Electronii prezinta sarcini negative, iar protonii sarcini pozitive. Sarcinile de semn cotnrar se atrag intre ele. Un tip similar de atractie il intalnim la magneti. daca punem doi magneti cu poli opusi la capete , acestia se lipesc unul de altul. Daca inversam capetele lor si va fi pozitiv pe pozitiv si negastiv pe negativ, acesti poli se vor respinge ca politicienii de stanga si de dreapta.

La fel ca si la magneti, electronii si protonii se atrag, iar aceasta atractie actioneaza ca un feld e lipici la scara miscroscopica, tinand intreaga materie laolalta.

Doar ca…electronii sunt putin mai aventurosi decat protonii si nu stau tot timpul acasa. Ei tind sa se deplaseze dintr-o parte in alta uneori.

Miscarea electronilor prin materiale conductoare

In deplasarea lor dintr-o parte in alta, electronii au nevoie de acel lucru care se numeste material (mediu) conductor.
Astfel putem defini electricitatea ca : miscarea electronilor printr-un conductor.

Multe materiale se comporta ca niste conductori, doar ca unele sunt mai bune decat altele. Metalele permit electronilor sa se miste liber, pe cand materiale ca plasticul sunt considerate materiale izolatoare. In general in electronica se folosesc ca si conductare cuprul sau aluminiul , iar ca izolatoare plasticul sau sticla.
Rezistenta reprezinta o masura a abilitatii electronilor de a se deplasa printr-un material. Un fir de cupru cu un diametru mare are o rezistenta mica pentru cursul de electroni, decat un fir din acelasi material cu un diametru mai mic. E esential sa intelegi conceptul de rezistenta, deoarece in electronica, majoritatea proiectelor contin rezistori. Rezistorii au o cantitate controlata de rezistenta , lucru care permite controlul flow-ului de electroni dintr-un circuit.

Citeste articolul urmatoru: Tensiunea – forta care face totul sa se intample

Advertisements

Tu ce crezi despre asta?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.