Fotopletismografia

Fotopletismografia

Fotopletismografia

Se bazeaza pe detectarea variatiei opacitatii tesuturilor care se modifica doata cu unda de presiune, cu ajutorul unui element fotoelectric, sau altfel spus pe determinarea proprietatilor optice ale suprafetei de tesut considerate.

fotopletismograf

Traductorul fotopletismografic este format din o sursa de lumina si un element fotoelectric (fotodioda). Fascicolul luminos strabate tesutul si este absorbit partial de hemoglobina din masa de sange circulant. Partea care nu se absoarbe va ajunge prin transmisie sau reflexie la fotodioda , iar in functie de cantitatea de lumina primita, aceasta produce un curent care este necesar sa fie amplificat si inscris grafic. Sau cu alte cuvinte se va constitui o fotopletismograma. Variatiile sistolo-diastolice de flux sangvin din tesut, determina variatiie chivalente ale curentului, iar forma graficului va fi similara cu a pulsului arterial. Amplitudinea pulsului este data de diferenta dintre fluxul arterial de intrare si cel venos de iesire (din deget de exemplu), in timpul unui ciclu cardiac.

Unda pulsului normala are o panta anacrota abruta, un varf ascutit si o unda dicrota care este concava la baza.
ritm cardiac

Captarea si analiza ritmului cardiac cu ajutorul unui fotopletismograf de puls

Cand inima bate, o unda de presiune se misca de-a lungul arterelor cu o viteza de cativa metri pe secunda (chiar mai mult decat viteza curgerii sangelui).
Aceasta unda de presiune poate fi simtita la incheietura mainii, dar deasemenea aceasta cauzeaza si o crestere in volum a sangelui din tesuturi , ceea ce poate fi monitorizat cu ajutorul unui fotopletismograf.

De-a lungul anilor au fost descrise tot felul de dispozitive capabile sa masoare pulsul inimii, dar ceea ce descriu mai jos , este un pletismograf de puls cu efect fotoelectric, care este usor de implementat si face posibila inregistrarea pulsului inimii fara tot felul de conectii electrice pe corp.

Cei de la emag au o gama diversificata de ceasuri speciale pentru monitorizarea ritmului cardiac:

Ceas cu monitor pentru ritmul cardiac Oregon Scientific SE138

Iar daca cumperi modelu ala primesti si un MP3 Player

Tu ce crezi despre asta?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s