Memorii de razboi

Memorii de razboi

Stationand în Pilencovo, Moldovanskaia si în alte sate am gasit romani. Întreband pe o fetita de 10 ani: “Ima malako?”, ea ma corecteaza zicand: “lapte” nu “malako”. Romanii au fost adusi aici din vremea tarilor rusi care ne-au luat Basarabia în 1812.

Capitanul Alexandru Popescu asalteaza în fruntea companiei sale si cade ca un erou secerat de gloantele unei mitraliere. La fel, cad eroic, alaturi de el, sublocotenentul în rezerva Vasile Pop si sublocotenentul Miron Mihele, comandanti de plutoane. Compania I are pierderi mari. Conform ordinului primit, contraatac cu compania mea de cercetare în amurgul serii si reusesc sa despresurez compania I, care se repliaza pe o noua pozitie. Raman cu compania pe linia atinsa si rezist în restul noptii asalturilor inamice.

“Eram in transee, numai ce vad un capitan venind asa pe linie si plangea. Ne-o zis « Rugati-va lui Dumnezeu, ca de aici nu scapam ! » apoi se duse asa mai departe si ne zise asa din mers « Vedeti ca se aude cand pleaca ! ».”

Ati citit doua fragmente selectate din niste memorii si jurnale din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Un razboi in care dupa cum prea putini stim, Romania a avut mult de suferit.

Fragmentele sunt preluate de pe un site impresionant pe care vi-l recomand.

WORLD WAR 2

MEMORII SI JURNALE

Multi au plecat pe front, putini s-au intors. Dintre cei care s-au intors putini si-au spus povestea.

Respect pentru soldatii romani cazuti la datorie!

Iar pe final trebuie sa ascultati piesa asta semnata SDSTScrisoare de pe front, in care puteti asculta fragmente din marturia unui soldat decorat in luptele de la Odessa.

Advertisements

Tu ce crezi despre asta?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s