Substraturi in Capela Sixtina

Substraturi in Capela Sixtina

Sfarsit de Ev Mediu – Renasterea prinde roade.

Dupa secole intregi de regres si cufundare in intuneric de catre religie, apar din umbra caractere ca : Leonardo Da Vinci, Galilei, Machiavelli, Rafaello si multi altii.

illu_renaissance

Sloganul “Crede si nu cerceta” este pus tot mai mult sub semnul intrebarii, iar indoctrinarile mistice incep sa piarda teren in fata ideilor stiintifice si filozofice. Miscarile antifeudale prind contrast, iar constiinta umana iese de sub glie, prinde proportii si renaste din propria cenusa prin intermediul iluminatilor.

triforce-150x150

Undeva prin inceputul anilor 1500 o astfel de minte luminata a fost cunoscuta sub numele de Michelangelo. Pictor, sculptor, arhitect, anatomist.

michelangelo_buonarroti

Michelangelo se angajeaza in slujba Papei, sa picteze tavanul Capelei Sixtine din Roma. Picturile dureaza vreo 6 ani si infatiseaza diverse scenarii biblice, centrala fiind tema “Judecata de apoi”.

Capela Sixtina reprezinta o adevarata capodopera artistica si o puteti vedea si analiza mai bine AICI

Se stie ca pe atunci ideile ce nu placeau bisericii erau aspru pedepsite si, de aceea, iluminati ca Michelangelo ascundeau idei sub forma de simboluri in creatiile lor.

Papa a observat ca in desenele din Capela Sixtina omul realizeaza contactul cu Divinitate direct si nu prin intemediul bisericii. Asta l-a enervat si i-a taiat din fonduri artistului.

Una din cele mai simbolice picturi de pe tavanul Capelei Sixtine este ” creatia omului Adam”.

5298752_f496-300x138

Ceea ce e interesant e ca daca privim atent figura lui Dumnezeu, observam ca este incadrat in ceva ce seamana perfect cu creierul uman. Michelangelo cunostea anatomia si a efectuat o sectiune perfecta infatisand forma creierului.

Acum vine intrebarea: ce a vrut oare sa transmita Michelangelo?

Sa fie faptul ca Dumnezeu e doar in capul unora? Sau a vrut sa transmita simbolic ca legatura noastra cu Divinitatea(Constiinta Suprema ) e o stare intima a constiintei noastre ce nu are nevoie de intermediul pervers al bisericii?

Tu ce parere ai?

One thought on “Substraturi in Capela Sixtina

  1. Religiile atunci si guvernele astazi abolesc intr-un mod crud,in masa esentele indivizilor talentati. Se joaca cu subconstientul nostru si ne pacalesc perceptiile;un mare pacat pentru noi cei de acum ca nu avem urmele manifestarilor lor adevarate si trebuie sa deslusim simboluri, poate nu le vom intelege adevarata arta niciodata si pacat de talentul lor oprimat de atata porcarie ca religia.

    Like

Tu ce crezi despre asta?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s